Magyarország a holnap országai között

Publikálva:    Kategória: Ipar    Kommentek: 
novekedes

Mely országokban a legkedvezőbb a növekedési potenciál? Kik lehetnek a jövőbeli tőkebefektetések célpontjai? Thorsten Makowski a WirtschaftsWoche online hasábjain néhány jól elkülöníthető régiót azonosít.

 

A tízes listán Csehország a sereghajtó – esetében nagy előny a Németországhoz való közelség, a belső biztonság, az árfolyamstabilitás és a 143 milliárd dollár éves volument képviselő import. Negatívum a havi 2.275 dolláros, viszonylag magas átlagkereset, valamint a tavalyi 0,9%-os gazdasági visszaesés.

 

Lengyelország az előkelő második helyet foglalja el Európa legnagyobb bővülő piacaként. Az országba 2013-ban 248 milliárd dollárnyi tőkebefektetés érkezett, az import 207 milliárd dollárra rúg.

 

Magyarország Csehország előtt kilencedikként végez az összehasonlításban: bár a 87 milliárd dollárnyi importunk mélyen a „szomszédok” alatt marad, a csekély 0,2%-os gazdasági növekedés és a viszonylag alacsony átlagbér vonzó beruházási alternatívát jelent.

 

A közép-kelet európai versenyzők közös hátránya a kis népességszám, legalábbis a 120 milliós Mexikóval (6. hely) vagy az ötödik helyen befutó Törökországgal szemben. Utóbbi esetében a belső konfliktusokat, az Iszlám Állammal és a kurdokkal fennálló problémákat az évi 3,8%-os gazdasági növekedés, a 194 milliárd dolláros külföldi tőkebefektetés és a 243 milliárd dolláros import ellensúlyozza.

 

Algéria 3,1 %-os stabil és gyors gazdasági növekedéssel valamint alacsony bérekkel (1.150 dollár/hó) szerzi meg a lista nyolcadik helyét, bár Marokkóval (7. hely) együtt az OECD kockázati besorolásában csak a középmezőnyben helyezkedik el.

 

Ázsiát a negyedik helyen Dél-Korea, a harmadikon Indonézia képviseli. Előbbiben a gazdaság a 2.817 dolláros havi átlagkereset ellenére még mindig erőteljesen növekszik (tavaly 2,8%), az országkockázat pedig minimális. Nem úgy Indonéziában, amely viszont 5,3%-os GDP növekedéssel büszkélkedhet. Van is honnan növekedni: a havi átlagbér 800 dollár.

 

A dobogó tetején a 179 millió lakost számláló Nigéria végez. A vizsgált országok között itt számíthatunk a leggyorsabb növekedésre: 475 dolláros átlagbér mellett tavaly 6,2%-kal bővült a gazdaság. Ha Nigéria képes fenntartani politikai stabilitását, növekedési ütemét tekintve biztosan a felső ligában játszik majd, állapítja meg a cikk.

 

Bővebben: http://www.wiwo.de/politik/ausland/zukunftslaender-das-sind-die-maerkte-von-morgen/10958166.html

comments powered by Disqus